måndag 1 mars 2010

Gurun!

Kombinationen bokrea och funderingar på det här med hundras (särskilt i kombination med katter) gjorde att jag genast slog till och köpte; Cesar och hans hundar av Cesar Millan. Han är säkert bekant för er också, och kanske ni precis som jag själv kan sitta vid tv:n i timmar och förundras över hans ledarförmåga och kunskaper när det kommer till djur i allmänhet och hundar i synnerhet. Jag kan lova att det är en bok som ALLA hundägare eller alla som funderar på att skaffa hund borde läsa och lära av.

Här instruerar Cesar om hur och varför du exempelvis;
*ALDRIG ska låta hunden gå före dig ut eller in genom ytterdörren.
*Ska blanda hundens mat själv med dina händer.
*Ska vända en del hundar ryggen vid en del tillfällen.
*Ta med en trasa eller tröja som luktar bebis hem från BB innan du kommer hem med ett nyfött tillskott till familjen.
*ska bekymra dig mindre om hår, smycken, utseende och mer om motion.
*ALLTID ska aktivera o motionera hunden innan mat.

Visste du exempelvis att receptet för en lycklig, välmående hund som får leva sitt liv just som en hund och inget annat är;
1. Motion. Minst 50% av hela kakan ska uppfyllas av motion.MINIMUM ÄR 40 MIN 2*/DAG. Detta är alltså minimumnivå!
2. Disciplin. Detta innebär ordning, regler och gränser. Den som hanterar hunden måste vara konsekvent och uthållig med reglerna.
3. Uppskattning. Den sista biten som alltså kommer längst ner i prioritetsordningen. Används av hundföraren som beröm och uppskattning då hunden gjort något bra. Helst utan röstsignal!

Varför är det så viktigt med ordningen? Jo därför att det är i den ordningen som hundens naturliga, medfödda behov är prioriterade. Att ge kärlek först eller bara kärlek är mao ett utmärkt sätt att få en problemhund. Och det behöver man ju inte gå långt för att upptäcka folk som kämpar med. För många tycks det som en överraskning men hunden är naturligtvis ett flockdjur och saknar flocken en konsekvent ledare så tar hunden på sig ledaruppgiften och oftast en mycket olycklig sådan.



Om ni inte tar hans uppgifter på allvar eller ursäktar ert eget agerande med "ja men"..tänk då på att denne man dagligen springer 4 timmar med 10-20 lösa (stora hundar av raserna pittbull, shäfer, rottweiler och dobberman) okopplade BAKOM honom. Hundarna tar inte ett steg förbi sin ledare. Tänk er då att ni försöker göra detsamma med er/era hund/ar och föreställ er var hunden skulle placera sig..bakom er eller långt framför...
Har ni lyckats eller inte?

2 kommentarer:

  1. Totalt misslyckats...so far...nä det är inte sant det går faktiskt framåt, vi kämpar på : )
    Kram A "love my dog" Riki Gråben Eriksson

    SvaraRadera
  2. Cecilia Andersson12 mars 2010 kl. 05:36

    Fast jag måste ändå säga att jag vill inte att mina hundar ska gå bakom mig när jag är ute med dem. De är jakthundar som ska arbeta självständigt och söka ut turer på helst 15-20 minuter i skogen. Då kan man inte begränsa dem på det sättet. Men sällskapshundar och icke jakthundar. Sure! Cesar är bäst!

    Cissi

    SvaraRadera